Wolfskiezen

Wat zijn wolfskiezen?

Wolfskiezen (ook wel wolfstanden genoemd) zijn kleine kiesjes die voor de kiezenrij van een paard zitten (niet te verwarren met de haaktanden/canines van een paard). Niet elk paard heeft wolfskiezen. Als een paard ze heeft dan zitten ze meestal in de bovenkaak. Vaak zijn het er twee, maar het kan er ook één zijn of zelfs drie of vier. Ze kunnen ook onder het tandvlees zitten, we noemen ze dan ‘blind’. Wolfskiezen hebben geen functie, ze zijn te klein om mee te doen met het malen van voedsel.

 

Moet een wolfskies er perse uit / geven wolfskiezen altijd problemen?

Nee, niet perse.

 

Waarom worden wolfskiezen dan meestal toch verwijderd?

Preventief, om problemen voor te zijn. Omdat paarden vluchtdieren zijn laten ze niet altijd even duidelijk pijn of ongemak zien. Een wolfskies kan in de weg zitten als het paard een bit in heeft. Soms zit de wolfskies zo ver naar voren dat het bit er tegenaan komt. Maar meestal zien we dat het bit de wang van het paard ongemakkelijk tegen de wolfskies duwt. Paarden met een oneven aantal wolfskiezen hebben een scheef gevoel in de mond wat kan leiden tot scheve aanleuning. Wolfskiezen die los zitten kunnen gaan wrikken en irriteren.

Paarden kunnen door dit ongemak vervelende gewoontes van ontwikkelen, zoals met de mond open gaan lopen, het bit niet aan willen nemen of met het hoofd gooien.

 

Kunnen we niet gewoon afwachten of het paard klachten vertoont?

Als je met het verwijderen van wolfskiezen wacht tot een paard klachten vertoont, heeft het paard al een negatieve ervaring met het bit en mogelijk zelfs een slechte gewoonte ontwikkeld. Om deze problemen voor te zijn is het verstandig om nog voor het inrijden de wolfskiezen te verwijderen. Zo is een eerste ervaring met het bit voor een paard in elk geval niet vervelend en sluit je wolfskiezen als oorzaak van negatief gedrag alvast uit.

 

Wat als er bitloos gereden wordt of zelfs helemaal niet gereden wordt met het paard?

Lekker laten zitten die wolfskiezen! Tenzij ze los zitten en duidelijk ongemak veroorzaken is de kans klein dat ze in de weg zitten. Een tandarts kan met de jaarlijkse controle de bewegelijkheid van de wolfskiezen en pijnlijkheid in het gebied rondom controleren.

 

Wat als iemand erachter komt dat zijn paard wolfskiezen heeft, terwijl hij al jaren zonder problemen rijdt?

Deze afweging is aan de eigenaar van het paard. De kans is groot dat de wolfskiezen inderdaad geen problemen geven. Dit is niet met zekerheid te zeggen omdat paarden als vluchtdier zijnde niet altijd pijn of ongemak laten zien. Grondig onderzoek van een tandarts kan helpen een overwogen keuze te maken. Bij preventieve verwijdering ben je wel verzekerd dat er ook in de toekomst geen problemen gaan ontstaan.

 

Hoe worden wolfskiezen verwijderd?

Om de wolfskiezen te verwijderen is er een adequate sedatie en pijnstilling nodig. De handeling is voor iemand die ervoor geleerd heeft relatief eenvoudig. Vertrouw nooit iemand die onverdoofd te werk gaat. Kiesjes afknippen is absoluut niet goed! Het tandvlees en de ligamenten waar de wolfskies mee in de tandkas vastzit moeten voorzichtig worden losgemaakt en daarna moet de kies inclusief wortel getrokken worden. Na afloop kan het paard 5-7 dagen geen bit in, zodat de wond kan genezen. In principe kan het paard direct (na het uitwerken van de verdoving) alles weer eten. Wel wordt het geven van kleine granen als haver afgeraden in de eerste dagen omdat die precies in het wondje kunnen gaan zitten en de genezing wat belemmeren.

 

Samenvatting

Wolfskiezen hebben geen functie. Niet alle wolfskiezen geven problemen, maar als je ze preventief verwijderd weet je zeker dat ze geen problemen geven. Wolfskiezen trekken is voor een ervaren iemand een relatief eenvoudige ingreep.

 

Naar aanleiding van dit artikel iets te vragen of op te merken? Neem gerust contact op!