Waarom en wanneer een tandarts
‘Mijn paard heeft nergens last van’ ‘In het wild gaan de paarden ook niet naar een paardentandarts’Waarom een tandarts?
Paardentanden groeien continu uit de kaak. Dit was vroeger heel handig, omdat paarden in het wild zo’n 18 uur per dag grazen en daarbij met flinke kracht hun eten vermalen. Tegenwoordig maken we het de paarden wat makkelijker met eten. De meeste paarden besteden veel minder tijd aan eten per dag (denk aan rond de 4 uur) en daarbij krijgen ze ook nog eens makkelijk te vermalen voer (bijvoorbeeld biks). Het gevolg is dat de kiezen veel minder vaak en krachtig malen én dat de maalslag minder breed wordt.
Daarom hebben bijna alle paarden een onvoldoende gebalanceerd gebit.
Veel voorkomende afwijkingen
Scherpe randen of haken, omdat de bovenkaak van het paard breder is dan de onderkaak zien we die scherpe emaillepunten meestal boven in de wang steken en onder in de tong. Dit is te zien en te voelen, het is geen onzichtbare wetenschap.
Op het rechterplaatje is het duidelijk te zien. Links de kiezenrij van een paard (voor het paard rechtsboven in de mond) met de scherpe punten die uitsteken en wondjes veroorzaken in de wang. Rechts dezelfde kiezenrij nadat de scherpe punten zijn verwijderd. Geen pijn meer voor het paard!
Ook zien we vaak haken op de eerste kiezen zoals te zien op de volgende foto. Ook deze kunnen meestal redelijk eenvoudig verwijderd worden en met een jaarlijkse behandeling voorkom je de vorming van nieuwe grote haken.
Naast deze veel voorkomende afwijkingen kan er nog veel meer aan de hand zijn in de paardenmond. Lees hiervoor verder bij symptomen.
Als het paard dit toestaat kun je altijd meekijken en meevoelen!
Paarden zijn vluchtdieren en het zit dus niet in hun natuur om pijn of ongemak snel te laten zien. Ik maak zelf graag de vergelijking met de hoefsmid. Die laat je ook niet pas komen als je paard kreupel loopt. Zie de tandarts ook zo: ook zonder overduidelijke klachten is het voor je paard fijn om een jaarlijkse controle te krijgen.
Mijn advies is om een jong paard (in verband met wisselen) tot 5 jaar oud om het half jaar te laten controleren. Daarna volstaat een jaarlijkse controle. Oudere paarden krijgen vaak last van loszittende kiezen en slijmvliesontstekingen door voedselophopingen, ook die adviseer ik elk half jaar te laten controleren.