Behandeling
1. Voorcontrole
Van tevoren bekijk ik het paard vanaf de buitenkant. Ik controleer onder andere de kauwspieren en of er dingen opvallen zoals een vieze neus of een afwijkende lucht.
2. Sedatie
Voordat ik een paard kan behandelen spuit ik een sedeermiddel in het bloedvat.
Ik luister het hart voordat ik het paard sedeer zodat ik zeker weet dat de risico’s heel klein zijn.
Het paard steunt met zijn hoofd in een halster. Het is eigenlijk nooit nodig, maar in geval van paniek is dit halster met een simpele handeling los te maken.
3. De mondsperder in: spoelen en inspectie
Ik doe de mondsperder in en kijk en voel. Vervolgens spoel ik de mond van het paard als dit nodig is en ik kijk en voel weer. Mocht je het leuk vinden dan kan ik je laten meekijken en voelen.
4.De behandeling
Het doel van een gebitsbehandeling is het gebit zo uit te balanceren, dat de onderkaak weer functioneel zijn voor-achterwaartse en zijwaartse beweging kan maken. Het paard mag geen pijn of ongemak ervaren tijdens eten en rijden. Er moet voldoende reliëf in de kiezen zitten zodat deze goed kunnen malen, maar de kaak moet niet geblokkeerd zijn in de beweging door haken of andere overgroeiingen.
Met de behandeling zorg ik dat er weer een vloeiende lijn komt in het kauwvlak van de tanden en kiezen zonder deze te glad te maken. Verder verwijder ik alle scherpe haken en punten.
Het is absoluut niet mijn bedoeling om handvijlers af te kraken (ik heb naast ‘prutsers’ ook serieuze en goeie aan het werk gezien), maar steeds meer tandartsen stappen over op elektrisch werken. Met handvijlen kan er ongemak worden weggenomen maar mijns inziens kan er veel nauwkeuriger gewerkt worden met elektrische vijlen. Hiermee raak ik precies die kiezen aan die ik wil aanraken en achterin de mond is er meer bereikbaar.
Tijdens de behandeling laat ik af en toe de mondsperder dicht om de kaken van het paard te laten ontspannen. Ook spoel ik geregeld de mond.
5. Gereed
Ik beschrijf en teken op de ipad hoe het gebit eruit zag en wat er gedaan is en geef een advies voor een vervolgcontrole. Dit is meestal over een jaar maar kan ook over een half jaar zijn, afhankelijk van de leeftijd van het paard en de toestand van het gebit.
Na de behandeling mag het paard twee uur niet eten. Dit omdat de sedatie de darmen tijdelijk stil legt en dus om een slokdarmverstopping of andere koliek te voorkomen.
Heel soms kan het zijn dat het paard een paar dagen iets onwennig eet, maar dit is eigenlijk alleen te verwachten bij grote veranderingen in de mond. Vertrouw je het niet, bel dan gelijk.